Kuhmon Kamarimusiikki 2017

Kuhmo sijaitsee Itä-Suomessa Kainuussa, 600 kilometriä Helsingistä pohjoiseen, metsien ja järvien keskellä. Kaksi viikkoa keskellä heinäkuuta on Kuhmossa pyhitetty kamarimusiikille. Silloin tuhannet musiikin ystävät suuntaavat tiensä Kuhmoon. Koko 9.000 asukkaan paikkakunta sykkii musiikkia. Kulissina ovat miltei konserttitalojen seinää hipova Lammasjärvi ja pohjoisen uskomaton, kuulas valo.

Konsertit pidetään Kuhmo-talon akustisesti erinomaisessa Lentua-salissa, festivaalin kulttipaikassa Kontion koulussa sekä Kuhmon kauniissa puukirkossa. Kaikki konserttipaikat ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Suosittu kulkuväline on polkupyörä, niin taiteilijoilla kuin yleisölläkin. Musiikkia kuuluu kaikkialta ja yleisö elää musiikille, konsertteja on aamusta yömyöhään. Iltaisin festivaaliravintolan pihalla, nuotion äärellä, taiteilijat ja yleisö pääsevät solmimaan kontakteja.

Yli 45 vuodessa Kuhmon Kamarimusiikki on kasvanut yhdeksi maailman merkittävimmistä kamarimusiikkijuhlista. Jo vuonna 1989 arvostettu amerikkalainen musiikkilehti Connoisseur kirjoitti, että Kuhmon juhla "on ehkä maailman paras". Kesällä 2015 englantilainen Financial Times kertoi, että Kuhmossa "vallitsee rajoittamaton luova idealismi". Itävaltalainen Festspiele-musiikkilehti on puolestaan luokitellut Kuhmon festivaalin vuosina 2008−2015 maailman 15 parhaimman musiikkijuhlan joukkoon.

Alttoviulutaiteilija, säveltäjä Vladimir Mendelssohn on ollut Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisena johtajana syksystä 2005 alkaen. Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijakuntaan hän on kuulunut 1980-luvulta asti.

Kuhmon 48. Kamarimusiikki 9.−22.7.2017

Kuhmon Kamarimusiikissa liikutaan tänä vuonna vielä entistäkin sujuvammin tyylistä toiseen. Kamarimusiikin kanavilla pujotellaan Bachista Piazzollaan, 1600-luvulta nykypäivään ja fuugasta improvisointiin. Pääpaino on tuttuun tapaan kamarimusiikin suurilla klassikoilla, mutta joka päivä koetaan myös yllättäviä yhdistelmiä. Festivaali alkaa sunnuntaina 9.7. konsertilla, jossa kuullaan eri aikoina New Yorkissa syntynyttä musiikkia ja päättyy lauantaina 22.7. kahden viikon ja 68 konsertin jälkeen uudella tavalla tulkittuun Händelin Messias-oratorioon.

Festivaalin tunnussana on tänä vuonna "zap", termi joka viittaa ranskankielessä kanavapujotteluun kaukosäätimellä. Kokonaisteeman lisäksi jokaisella päivällä ja jokaisella konsertilla on oma teemansa, joka mahduttaa sisäänsä mitä moninaisinta musiikkia.

Kaikkiaan festivaaliin konsertteja on 69. Kun niiden päälle lasketaan vielä oppilaskonsertit, taidenäyttelyt, ohjelmaesittelyt ja muut oheistilaisuudet, liittyy festivaaliin yli 100 tilaisuutta. Kuhmossa tulee esiintymään noin 150 kansainvälistä ja suomalaista huippumuusikkoa.

Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kutsuu mukaan seuraavin sanoin: "Kannattaa tulla paikalle, sillä tämä ei toistu enää koskaan samalla tavalla samojen tähtien alla."

Tervetuloa Kuhmoon - kamarimusiikin pääkaupunkiin!

Kesän 2017 teosluettelo:
Teokset 2017